Tiszai Kati 0620-319-07-60 e-mail.:kati.tiszai@gmail.com

Tiszai Kati 0620-319-07-60 e-mail.:kati.tiszai@gmail.com
Mex és Kira

2010. november 10., szerda

Hogyan váljak falkavezérré?

Ha a vezér megy, menni kell!
Nem azt mondom, hogy nem szabad szeretgetni a kutyánkat,de nem ennek kell lenni az elsőnek.Az első, hogy legyünk nyugodtak, mert az ideges, nyugtalan, feszült, vagy a gyengéd szeretett teljes kisugárzást a kutyánk gyengeségnek érzi, és a gyenge vezető nem vezető.Lehet, hogy szívtelenségnek hallatszik, de higgyék el nem az.Ha a kutyánk nem érzi, hogy biztonságban van mellettünk, ha nem érzi, hogy megtudjuk oldani a helyzeteket, nem meri ránk bízni magát és ő fog próbálkozni a vezetéssel. A következő fontos dolog, szabályokat, határokat kell szabni és azt be is kell tartatni kedvencünkkel.Nem biztos, hogy tetszeni fog neki, de következetes, kitartó munkával előbb utóbb rájön, hogy nincs kibúvó. A kutya mama sem engedi meg neki, hogy arra menjen amerre akar, és amikor akar,harag nélkül figyelmezteti és visszateszi őkelmét a helyére.A séta szintén vezéri pozíciónkat erősíti ( ha csak nem mi lebegünk a póráz végén, mert ugye a vezér megy elől).A séta olyan a kutyának mintha a falka vadászatra indulna.Az hogy merre megyünk az a vezér dolga eldönteni.Ötlet, ha a kutyánk jobbra akar elindulni és nekünk is jobbra kéne menni, akkor is előbb balra induljunk, tegyünk meg pár métert és fordulhatunk vissza az eredeti irányba.( Egy kis hatalmi játék)A séta mindég mellettünk kezdődjön,egy kis idő után engedélyezhetjük, hogy előrébb menjen, szaglásszon, majd újból mellettünk, vagy mögöttünk haladjon. A fajtársakkal való játék is fontos,de a séta rovására nem mehet, ami naponta 50-60percnek kellene lennie.Célszerű séta után etetni, tudjuk a vadászat véget ért.Az ételt csak akkor adjuk a kutyának ha nyugodt állapotban van. A felugráló követelődző kutya, figyelmet sem érdemel, nem hogy kaját. Ha nyugodt akkor is csak akkor kezdheti elfogyasztani az ételt ha erre engedély kapott. Ne féljünk várakoztatni a kutyánkat, erre is szükségük van. A falkában is várnak míg vadászatra indulhatnak, várnak a kiszemelt vadra,várnak míg elcipelik a zsákmányt, várnak míg sorra kerülnek, mert ugye előbb a vezér eszik és csak utána jöhetnek ők, ha maradt kaja.
Fontos hogy minden helyszínre mi lépjünk először.Tehát mi lépünk ki először a kapun, ajtón,de visszafelé is mi megyünk be előbb. Ha a kutyát engedjük ki előbb a kapun,ezzel azt mondjuk kutyául: te vagy a vezér, nézd meg, hogy tiszta-e a terep.
Az elmenési és hazajöveteli ceremóniákkal is aláássuk a vezetői szerepünket.Miért mondom ezt? Mert a legtöbben szeretett teljesen elköszönnek a kutyájuktól, és mikor hazaérkeznek az első dolguk, hogy összepuszilgassák azt a kis drágát.Értem én hogy miért,DE a kutya állat és ő mást ért ebből! Ez neki olyan mintha engedélyt kérnénk a távozásra és lejelentkeznénk ha megérkeztünk.Úgy kellene elmenni otthonról és haza menni, mintha az egyik szobából átmennénk a másikba.A hazajövetel a nehezebb, mert a kutyánk a nyakunkba ugrik és a csóválástól majd szét esik, ez nagyon megható, de erősnek kell lennünk,nem tart az átállás kb.csak két hétig.Úgy kell tennünk mintha észre sem vennénk az ugráló kutyánkat, elfordulunk, elmegyünk egy másik helységbe.Üdvözöljük előbb a család többi (emberi) tagját, vetkőzzünk le,csomagoljunk ki. Remélhetőleg addigra már a kutyánk feladja és nyugodtan el van valahol./De mindenképp várjuk meg ezt a nyugodt állapotot/Várjunk még 5 percet és hívjuk magunkhoz( Fontos hogy őt hívjuk és ne mi menjünk) EKKOR MÁR RÁZÚDÍTHATJUK A SZERETETÜNKET.
Higgyek el megéri!!!Ha már megszokta ezt a rituálét, akkor (két hétig minimum csinálni kell) már nem ugrik ránk ha hazaérkeztünk, mert megtapasztalta, minél előbb nyugodt lesz annál előbb szeretgetik.A kutyák okosak, szabálykövetők, és meg akarnak felelni a falkavezérnek.Így érzik jól magukat és nekünk is így könnyebb velük
.http://kutyadoki.blogspot.com/p/cesar-millan-emberkepzes-kutyakhoz.html
Ajánlom a fenti linken a videókat végig nézni, sok érdekes dolgot hallani, ami ha belegondolunk egész logikus.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése