Tiszai Kati 0620-319-07-60 e-mail.:kati.tiszai@gmail.com

Tiszai Kati 0620-319-07-60 e-mail.:kati.tiszai@gmail.com
Mex és Kira

2016. augusztus 6., szombat

Sokk

A sokk okai, tünetei és kezelése!
Forrás: Kis Anna-Dr. Mező Tibor  Nyújts segítő mancsot! című könyv
A sokk bekövetkezhet:

 Túlhevülés esetén, ha nagy hőségben autóban marad a kutya,ha a nagy melegben, nincs elegendő friss vize, árnyékos helye, ahová elbújhat kedvencünk.

  Összeomlik a vérkeringés és nagyon gyorsan életveszélyes állapotba kerül.

 Ugyan ez történik, ha nincs megfelelő hőszigetelése a házikónak a nagy hidegben, és nem mehet be a házba, vagy egy meleg helyiségben télvíz idején.Ez a kihűlés.



 Ezen kívül még számos oka lehet a sokkos állapotnak.

Baleset, súlyos vérzés,alacsony vérnyomás ( fájdalom, fertőzés vagy mérgezés miatt), belső sérülés, elhúzódó hányás, hasmenés, erős fájdalom, súlyos allergia,fuldoklás, fulladás, vízbefúlás,magas lás, félelem,súlyos stressz, ( petárda, tűzijáték),rosszindulatú daganat, súlyos égés és szív betegség vagy szív megállás.

A sokk alatt túl kevés vér pumpálódik szét a testben, és a szövetek, illetve szervek nem jutnak elég oxigénhez, ami az elhalásukhoz vezet. amint oxigénhiányos vért kap az agy, elveszti az eszméletét és életveszélyes állapotba kerül a kutya.

A sokk akár pár percen belül is halálos lehet!

A sokk nagyon komoly probléma és jobban veszélyezteti kutyánk életét mint maga a kiváltó ok.
Ezért nagyon fontos, hogy ha módunkban áll kerüljük el hogy ebbe az állapotba kerüljön négylábú barátunk.

Honnan lehet tudni hogy sokkos állapotban van a kutya?

Kezdeti szakaszban:
Fogíny szürkés rózsaszín( vagy világos) kötőhártya halvány
Íny megnyomása esetén 2-3 másodperc lesz amíg visszanyeri az eredeti színét (Ínypróba.lásd: élettani adatok bejegyzésnél)
percenként több mint 30 légvétel,38 fok alatti testhőmérséklet( kivéve túlhevülés), szapora szívverés (150 felett), tompult, bágyadt, vagy nyugtalan, kifejezéstelen tekintet.

Előrehaladott szakaszban:
A fogíny fehér vagy kékes-szürke, kötőhártya szürkés árnyalatú. Íny nyomás utáni telítődési ideje 4 másodperc ( itt már nagyon nagy a baj), Légzés lassú, felszínes, pulzus gyengül és nehezen vagy egyáltalán nem tapintható. Szívverés lassul és rendszertelen. Végtagok, fül és bőr hideg.A szem üveges. Folyadék távozhat a testből,testhőmérséklet kritikusan alacsony 37 fok vagy kevesebb, levert, majd elveszti az eszméletét.

FONTOS!!! Mivel a sokk egy életveszélyes állapot- ami akár pár percen belül végzetes lehet-a sokk tüneteinek kezelése elsőbbséget élvez a kiváltó ok kezelésével szemben.

Mit tegyünk?

Ha a sokkos állapot baleset, vagy fulladás miatt áll be természetesen,, pl. hasi sérülés miatt kitüremkedő szervek, vagy vérzés esetén előbb ezeket kell ellátni. Légutakat szabaddá kell tenni, és ha szükséges mesterséges lélegeztetést és szívmasszázst kell alkalmazni.
Ha magánál van a kutya nem szabad se inni se enni adni neki, csak hideg vizes ruhával a száj nyálkahártyáját és a fejét áttörölni.

Sokkos állapotban nem megfelelő a keringés ezért kihűl az állat( kivéve a túlhevülésnél, itt hűteni kell, de nem jéghideggel), ezért takarjuk be pléddel,kabáttal vagy törölközővel. Folyamatosan beszéljünk hozzá és nyugtassuk. Az ínyére kenjünk mézet( nagytestűeknek: 1 evőkanálnyi, kistestűeknek:1 mokkáskanál) hogy a leesett vércukor szintet megemeljük, ezen kívül energiát ad és megelőzhetjük hogy elveszítse az eszméletét.
 Ellátjuk az egyéb sérülést és irány az ORVOS!!

Ha magánál van a kutya akkor se engedjük beugrani a kocsiba, fektessük le nyújtott állapotba. Ha eszméletlen a feje legyen lentebb, mint a teste, arra az esetre ha hányna, nehogy megfulladjon.
Semmilyen gyógyszer ne adjunk neki!!!

HA gyógyszer vagy rovarcsípés okozta túlérzékenységi reakció miatt következett be a sokk, a levegőt gurgulázó hanggal veszi, vagy bedagadt a nyelve, torka, gégéje, ez anafilaxiás sokk. Ebben az esetben mi egyedül nem tudunk segíteni a kutyánkon, esélyünk csak akkor van ha haladéktalanul orvosi ellátásban részesül ( injekció, infúzió)
De közben a lehűlt testet takarjuk be, és kenjünk mézet az ínyére!

Mindent tegyünk meg annak érdekében hogy ne kerüljön sokkos állapotba a kutyánk, de ha még is bekövetkezik, a túlélésnek három feltétele van:
1. A jelek gyors felismerése
2.Az elsősegélynyújtás azonnali megkezdése.
3.Az orvoshoz történő gyors és biztonságos szállítás.

A sokkos állapot pillanatok alatt visszafordíthatatlan károsodásokat okozhat a szervezetben, ezért nem szabad késlekedni, és ha a baleset vagy sérülés után ( még akkor is ha megítélésünk szerint normálisnak néz ki) további sokk gyanúja esetén mindenképp nézze meg orvos!!!

A túlhevülést (hőgutát) külön bejegyzésben láthatod.



















.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése