Tiszai Kati 0620-319-07-60 e-mail.:kati.tiszai@gmail.com

Tiszai Kati 0620-319-07-60 e-mail.:kati.tiszai@gmail.com
Mex és Kira

2016. augusztus 7., vasárnap

Túlhevülés, azaz hőguta (Hyperthermia)

A nagy nyári melegben nem csak akkor kaphat hőgutát a kutyánk, ha bent hagyjuk az autóban.
A meleget ők is nehezen viselik, főleg mert, nem tudnak izzadni, mint mi. Csak a tappancs és az orr izzad hőleadásként, valamint a lihegéssel a nyelven keresztül távozik a hő,de ez csak bizonyos ideig segít.
Sokat segítünk,ha a kertben tartott kutyának van egy kis árnyékos helye, ahová elbújhat a tűző nap sugarai elől ( főként 10-15 óra között), éppen ezért, ne kössük ki a kutyát. Mindig legyen számára elegendő friss ivóvíz, nehogy kiszáradjon.
Mivel az itató tálba kevesebb víz fér, fenn áll a veszélye, hogy hamar felmelegszik és elpárolog. Ezért célszerű nagyobb edénybe kitenni vizet,pl. vödör.

Lakásban tartott kutyáknál is gondoskodjunk az árnyékolásról és az elegendő friss ivóvízről. A sétákat is inkább kora reggel ( 8 óra előtt) és este ( 8 óra után) tegyük meg. Ha napközben is le kell vinni, az rövid legyen, és az otthonunkhoz közel, hogy hamar haza tudjunk érni. Kerüljük a kavicsos, betonos talajt, mert az forró!
Ne felejtsük el, hogy legyen nálunk mindig víz!!!
Soha ne hagyjuk a kutyánkat autóban, nyáron!!! Még akkor sem ha le van húzva egy kicsit az ablak, és úgy gondoljuk, mindjárt vissza térünk. Soha nem tudhatjuk mi jön közbe, feltartanak, vagy valami miatt mégsem érünk vissza.
Egy túlhevült autóban pár perc alatt meghalhat kedvencünk!
Ugyanez vonatkozik a fedett téli kertre és az üvegházra is.

 Honnan vesszük észre, hogy túlhevült, hőgutát kapott a kutya?

Gyorsan,erőteljesen liheg,nehezen lélegzik
Tágra nyíltak a pupillák
Nyála megvastagszik és ragadós,habzik a szája
Lila duzzadt a nyelv
Nyálkahártyái vörösek, vagy fakók
Orrából habos váladék folyik
Szédeleg, gyenge, nem bír lábra állni, vagy nyugtalan és izgatott
Szapora pulzus
Magas- 40 fok feletti testhőmérséklet( 40,5 fok felett már életveszélyes az állapot, 42 fok felett pedig bekövetkezhet a maradandó agykárosodás, illetve a halál)
Megmerevedik
Rohamot kap, összeomlik a keringése és a sokk tüneteit mutatja(ebben az esetben mézzel kenjük be az ínyét,( nagytestűek 1 evőkanál, kistestűek 1 mokkáskanál)
Hányhat vagy hasmenése lehet ( mindkettőnél vér is megjelenhet)
Súlyosabb esetben eszmélet vesztés, kóma és halál.

Mit tegyünk?

Mindenek előtt győződjünk meg arról, hogy a tüneteket biztos túlhevülés okozta és nem valami betegség, hisz mind két állapot más-más ellátást igényel.

Vigyük árnyékos helyre, vagy hűvösbe ( 18-20 fokos)
Ha magánál van és nem sokkos, adjunk friss csapvizet, de ügyeljünk arra hogy ne jéghideget, de langyosat sem, mert azt nem issza meg.
Ha nem tud magától inni, ne öntsünk a szájába vizet mert félre nyel, ebben az esetben vizes szivaccsal nedvesítsük a nyelvét.
Csapvízzel átitatott törölközőt, lepedőt terítsünk rá ( füleit hagyjuk szabadon) vagy vizes borogatásokat tehetünk hónalj, ágyék,végtagokra, valamint fektethetjük vizes törölközőre.
A lehűtésre használt törölközőt vagy lepedőt, cseréljük gyakran.
 40 fok feletti hőmérsékletnél, sokat és gyorsan segít a lehűtésben,ha 20-25 fokos langyos ( semmiképpen nem hideg!!!) vizes beöntést adunk. Nagytestű kutyáknál 0,5-1 liter, kistestűeknél 1-2 dl vízre van szükség.
Ne hagyjuk egyedül, 5 percenként mérjük a hőjét végbélben és ha 40 fok alá süllyedt, hagyjuk abba a hűtést és irány az orvos!!!

Figyelem! a kisebb kutyák gyorsabban hűlnek le, mint a nagyobb társai, ezért legyünk körültekintőek a hűtéssel!

Az orvosi megfigyelés mindenképpen fontos még a későbbiekben is, mert a túlhevülés olyan komplikációkkal járhat, mint pl. a veseelégtelenség, a spontán vérzés, a rendszertelen szívverés, görcsös rohamok, és ezek lehet, hogy csak órákkal vagy napokkal később jelentkeznek.



Forrásként  Kis Anna-Dr. Mező Tibor
Nyújts segítő mancsot című könyvet használtam

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése